Ulei de cocos-Ghid complet (2020)

In ultima perioada uleiul de cocos a devenit din ce in ce mai popular …. si pe buna dreptate.

Acest articol va prezinta o lista cu intrebuintari si beneficii ale uleiului , pentru ce il puteti folosii si pentru ce nu este recomandat.

ulei de cocos

Care sunt cu adevarat beneficiile uleiului de cocos si cum sa il folositi ?
Hai sa vedem:

  1. Imbunatateste stralucirea parului si opreste deteriorarea acestuia
  2. Hidrateaza tenul si pielea
  3. Imbunatateste sanatatea dentara
  4. Reduce aspectul vergeturilor
  5. Utilizare in bucatarie
  6. Va urma….
  7. Lupta impotriva infectiilor
  8. Creste nivelul ‘colesterolului bun’ HDL
  9. Ajuta la vindecarea ranilor
  10. Protectie impotriva razelor UV
  11. Reduce pofta de mancare
  12. Sprijina sanatatea oaselor
  13. Insecticid non-toxic
  14. Combate candida
  15. Inlaturarea petelor
  16. Efect antiinflamator
  17. Baza pentru deodorant natural
  18. Amelioreaza simptomele artritei
  19. Demachiant pentru ochi
  20. Imbunatateste sanatatea ficatului
  21. Dresing pentru salata
  22. Hidratarea buzelor crapate

Imbunatateste stralucirea parului si opreste deteriorarea acestuia

Daca cautati o solutie pentru par moale si lucios atunci trebuie sa incercati uleiul de cocos.

Potrivit unui studiu publicat in The Journal of Cosmetic Science acesta previne pierderea de proteina din par.
Parul este format in principal din keratina care este o proteina si se regaseste in 80% din structura firului, apa 10-15 %, pigmenti, minerale si lipide 5-10%.

Dar…de ce conteaza acestea?
Pai, potrivit studiului sus mentionat , uleiul de cocos are o mare afinitate la proteina din par si o capacitate extraordinara de a patrunde in firul de par.

Mai mult, daca este caldut acesta deschide cuticula (startul exterior care inveleste suprafata exterioara a firului de par) si permite moleculelor sa patrunda mai bine in firul de par.
Este indicat ca uleiul a fie aplicat seara si cel mai bine pe par uscat.

Ce perioada sa tin uleiul pe par?
Tineti uleiul cel putin 20-30 de minute dupa ce il aplicati.
Daca parul este foarte uscat sau poros il puteti tine si mai mult. Unele persoane prefer sa il tina ca si tratament peste noapte.

Chiar daca este destul de usor uleiul de cocos poate duce la un aspect de par gras daca este folosit in exces.
Pentru a evita asta, incepeti cu o cantitate mica, aprox. 1 lingurita, de 2-3 ori pe saptamana si astfel imbunatatiti treptat structura parului.

Cateva ponturi….

• Pentru o eficienta mai buna , dupa ce aplicati uleiul puneti o casca de dus si dupa aceea inveliti parul intr-un prosop pe care il puteti incalzi cu un uscator. Astfel cuticula firului de par se deschide si permite moleculelor din ulei sa patrunda mai usor.

• Atunci cand spalati parul retineti ca poate fi necesara o a doua aplicare de sampon pentru a putea inlatura complet uleiul

• Pentru unele beneficii suplimentare puteti adauga cateva picaturi de ulei de lavanda sau menta. De asemenea il puteti amesteca cu ingredient natural benefice pentru par cum ar fi iaurt, miere sau avocado.

Uleiul de cocos hidrateaza tenul si pielea

Adevarul este ca aplicarea uleiului de cocos pe ten si piele poate face bine sau rau.

Pe ce tip de ten se poate folosi uleiul de cocos ?

Se stie ca acizii grasi din uleiul de cocos au proprietati antimicrobiene care pot ajuta la protejarea impotriva microorganismelor daunatoare.
Aici putem discuta despre beneficiile pe care le are asupra unor afectiuni ale pielii cum sunt acneea, celulita,foliculita si piciorul de atlet care sunt cauzate de bacterii sau fungi.

Potrivit medicilor dermatologi uleiul de cocos poate fi util in tratarea tenului afectat de acne deoarece are un nivel ridicat de acid linoleic care este un calmant pentru piele si care este deficitar in pielea persoanelor cu acnee.

De asemenea se crede ca acidul luric care se regaseste in ulei este antimicrobian deci poate reduce nivelul bacteriilor cauzatoare de acnee si de asemenea reduce inflamatia.
Bineinteles ca nu toata lumea este la fel. La unii ar putea functiona la altii nu.

Un alt beneficiu pe care il gasim aici este hidratarea pielii uscate.

Exista o serie de studii din care rezulta ca uleiul de cocos ajuta la hidratarea pielii uscate si tratarea eczemelor.

De asemenea studiile realizate pe animale au analizat modul in care uleiul de cocos ajuta la tratarea ranilor. S-a constatat ca tratarea ranilor cu ulei a grabit vindecarea prin cresterea nivelului de collagen si a antioxidantilor.

Pe langa o vindecare mai rapida , proprietatile sale antimicrobiene pot preveni de asemenea infectia,unul din factorii de risc care pot intarzia vindecarea.

Ce fel de ten nu este potrivit pentru aplicarea uleiului ?

Din cercetarile efectuate a reiesit faptul ca uleiul nu este potrivit pentru toate tipurile de ten.

Astfel persoanele cu un ten gras sau cele cu un ten predispus la puncte negre ar trebui sa evite aplicarea uleiului de cocos.

Acesta este un ulei greu, poate infunda porii si astfel pot aparea puncte negre sau puncte albe de grasime, inestetice si total nedorite.

Imbunatateste sanatatea dentara

Adevarul este ca folosirea uleiului de cocos pentru dinti e o practica folosita de mii de ani.

Uleiul este bogat in acid lauric . Acesta ataca bacteriile orale care provoaca respiratie urat mirositoare, cariile dentare si gingivita.

Exista un studiu care a testat 30 de acizi grasi si a comparat capacitatea lor de a lupta impotriva bacteriilor.

Dintre toti acizii grasi, acidul lauric a fost cel mai eficient.

O problema des intalnita este gingivita.
Aceasta inseamna inflamatia gingiilor si este primul simptom al unei boli care poate duce pana la pierderea dintilor.

Principala cauza de aparitie a gingivitei o reprezinta acumularea de placa dentara care se formeaza datorita bacteriile daunatoare din gura.
Un studiu recent cu 60 de participant demonstreaza ca uleiului de cocos reduce acumularea de placa dentara si poate lupta impotriva bolilor gingivale.

Si asta nu e tot…

Exista numeroase studii care au demonstrate ca uleiul poate reduce aparitia cariilor si pierderea dintilor la fel ca si chlorhexidina.
Clorhexidina este un antiseptic des folosit in tratamente stomatologice sau in diferite ape de gura.

Acum iata cateva sfaturi practice.
Cum poti sa folosesti uleiul de cocos pentru a-ti imbunatatii sanatatea dentara?

  • Ia o lingurita de ulei in gura
  • Clateste gura , impinge si trage uleiul printre dinti
  • Incearca sa faci asta aprox 20 de min [daca ti se pare prea mult poti incepe cu 5- 10 minute ]
  • Arunca uleiul in gunoi sau in toaleta [evita sa arunci in chiuveta pentru ca se poate infunda in timp]
  • Spala-te pe dinti

Reduce aspectul vergeturilor

Te-ai intrebat vreodata ce sunt vergeturile si cum se formeaza?

Acestea se formeaza prin ruperea celulelor de collagen din cauza cresterii in greutate, a sarcinii, crestere musculara sau a unor dereglari hormonale.

Celulele de colagen nu sunt la fel de elastice ca si epiderma si astfel apar aceste rupturi aparente sub piele.

Ai incercat toate tratamentele dar …. nimic nu a dat rezultatul dorit. Adevarul este ca vergeturile pot fi eliminate doar pe calea chirurgicala sau prin anumite tratamente cu laser.

Uleiul de cocos sau orice alt produs care se aplica pe piele nu poate inlatura vergeturile .

Totusi cum te poate ajuta uleiul de cocos in ceea ce priveste vergeturile?

  • poate imbunatatii aspectul estetic al pielii afectate. Il poti aplica direct pe zona afectata sau il poti amesteca cu putin suc de lamie pentru stralucire si tonifiere
  • continutul in acid lauric face uleiul sa fie absorbit mai usor in straturile pielii si poate avea un effect pozitiv la productia de collagen.
  • uleiul este foarte emolient si poate ajuta la mentinerea pielii hidratata, elastica si mai putin predispusa la vergeturi.

Oricum, chiar daca uleiul te poate ajuta, rezultatele nu apar peste noapte.

Chiar daca il folositi pentru imbunatatirea aspectului pielii sau a preveni aparitia vergeturilor acesta trebuie folosit cu regularitate pentru a ajunge la rezultatele dorite .

Ulei de cocos pentru gatit

Uleiul de cocos a fost apreciat multa vreme in domeniul cosmeticii si  infrumusetare , dar a devenit si o alegere populara si in bucatarie pentru oricine doreste sa manance sanatos.

Uleiul de cocos contine niveluri ridicate de acizi grasi cu lant mediu (MCFAs), pe care ficatul le foloseste ca sursa de energie.

Este, de asemenea, apreciat pentru stimularea colesterolului bun – desi rapoartele spun ca va poate ridica si colesterolul rau .

Puteti sa-l utilizati foarte bine la coacere si datorita punctului sau de ardere ridicat , este o alegere buna si pentru prajit.

Daca urmati dieta keto sau paleo, probabil ca sunteti deja familiarizati cu uleiul de nuca de cocos. In ultimii ani, a fost chiar apreciat ca un „superfood”.

Uleiul de cocos este 100% grasime, 90% fiind saturat si este populara in multe tari din Asia de Sud-Est.

Deoarece aceste tari sunt asociate cu rate mai mici de boli de inima , este usor de presupus ca uleiul de nuca de cocos este sanatos.

In nutritie, o lingura de ulei de cocos contine 130 de calorii si 14 grame de grasime, dintre care 13 saturate.

Pentru comparatie, o lingura de ulei de masline are 120 de calorii si 14 grame de grasime, dintre care doar doua sunt saturate.

Exista doua tipuri de ulei de cocos: virgin si rafinat. Uleiul de cocos virgin este presat la rece si extras fara a utiliza solventi; este considerat a fi „pur” sau nerefinat.

Uleiul de cocos rafinat implica o prelucrare semnificativa si include adesea aditivi; este ceea ce gasesti pe majoritatea rafturilor din supermarketuri.

Cum se gateste cu ulei de cocos?

Inainte de a incepe sa gatiti cu ulei de cocos, este important sa intelegeti ce tip utilizati.

Punctul de ardere al uleiului de cocos virgin este de 175 ° C – cel mai bun pentru coacere si mancare.

Punctul de ardere al uleiului de cocos rafinat incepe de la 200 ° C, ceea ce il face o optiune mai buna pentru prajire sau gatit la temperaturi mai ridicate.

Avantajele gatitului cu ulei de nuca de cocos

Pentru inceput, uleiul, in special uleiul de cocos virgin este bogat si aromat. Se spune ca acesta are antioxidanti si proprietati antiinflamatorii.

Potrivit Dr. Oz, uleiul de cocos poate ajuta, de asemenea, la cresterea functiei tiroidiene si la prevenirea bacteriilor si virusurilor care provoaca boli .

Cu toate acestea, cele mai multe afirmatii despre sanatate facute cu privire la uleiul de cocos, cum ar fi modul in care trigliceridele sale cu lant mediu cresc colesterolul bun, se bazeaza pe studii efectuate pe termen scurt.

Uleiul de cocos este inca relativ nou in dieta occidentala si din acest motiv, multi experti sunt de parere ca ar trebui sa se foloseasca putin.

Dezavantajele gatitului cu ulei de nuca de cocos

Cel mai mare dezavantaj al gatitului cu ulei de cocos are legatura cu consumul acestuia.

De fapt, in 2018, un profesor de la Harvard l-a numit „otrava pura”. Acest lucru se datoreaza faptului ca uleiul de cocos este, practic, doar grasime saturata.

Timp de zeci de ani, grasimea saturata a fost legata de cresterea colesterolului rau (LDL), care poate duce in cele din urma la artere infundate si boli cardiovasculare.

Daca nu folosesti uleiul pentru tratament al parului sau pentru a trata o arsura solara, probabil ca nu ar trebui sa-l cumperi pe cel mai ieftin de la supermarket .

Totusi, sa aveti unul la indemana pentru utilizare ocazionala in bucatarie, poate fi o idee buna, mai ales daca aveti un vegan in casa.

Foarte multi nutritionisti recomanda sa aveti grija la originea acestuia. Uleiul rafinat si uleiul partial hidrogenat pot fi de fapt daunatori, deoarece pot contine substante chimice, inalbitori sau grasimi trans.

Pentru beneficii optime pentru sanatate incercati sa cumparati ulei virgin sau nerafinat ,chiar organic daca aveti posibilitatea.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *